Wat kan ik genieten van spelende kinderen. Wat is eigenlijk de definitie van spelen? Best lastig om daar een omschrijving van te geven. Als ik er over nadenk kan ik wel een aantal kenmerken ervan benoemen.

Eén daarvan zag ik dit weekend toen mijn kleindochter van twee jaar heerlijk aan het spelen was met de bloempjes van de ribesstruik: zij had niet een vooropgesteld doel voor ogen toen ze op het idee kwam om de bloempjes te gaan plukken. Ze deed dat omdat ze het op dat moment leuk vond en het graag wilde doen. Ze maakte zich totaal niet druk om wat andere mensen ervan zouden denken, zeggen of vinden. Ze ging op in haar spel, nam er alle tijd voor en genoot er volop van. En zij was niet de enige: ze nam mij volledig mee in haar spel ……..

Terwijl ik nog nageniet van het moment besef ik dat ik niet vaak meer “speel” als een kind. Dat ik iets doe zonder een vooraf bepaald doel, zonder dat het iets te maken heeft met eigenwaarde, zonder het gevoel dat ik het wel móet doen, me niet afvraag wat anderen er van vinden. Dat ik het doe omdat ik het op dat moment leuk vind om te doen! Gewoon omdat ik daar als mens blij van word….

Steeds meer krijg ik de indruk dat veel mensen tijdens de reis naar volwassenheid het spelen zijn verleerd. Herken jij jezelf hierin? Wat levert het je op als je geen tijd meer maakt om te spelen, maar vooral bezig bent met doorploeteren, deadlines halen en presteren? Bedenk eens dat je wellicht nog veel beter kunt presteren als je jezelf de ruimte en tijd gunt om ook eens af en toe te spelen en dat het spelen je meer energie oplevert dan dat het energie kost.

Zonder dat ze het zelf in de gaten had, gaf dit kleine meiske mij een waardevolle les: Ook al ben je kind af, blijf tijd en ruimte nemen om te “spelen”, want het doet je ontspannen, het maakt je blij, je laadt jezelf erdoor op en het bevordert je creativiteit. Stel je eens voor wat voor invloed dat heeft op je lichamelijke en psychische gezondheid!

Een vorm van mijn “spelen als volwassene”: met de onbezorgdheid van een kind spelen met bloemetjes. Een moment van klein geluk.

Hoe doe jij het: “spelen als volwassene” ?

Tijd om te spelen