Overkomt het jou ook ? Dat je heel blij kunt zijn met je gezin, je leven, je werk, met jezelf, en dat dat gevoel je zomaar weer ontglipt omdat je jezelf of je situatie, bewust of onbewust, gaat vergelijken met anderen ?

Mijn ervaring is dat het me niet gelukkiger maakt wanneer ik mezelf steeds vergelijk met anderen. Het leidt vaak tot een enorme bewijsdrang ……dat je ook goed kunt leren, leuk gekleed gaat, slank bent, succesvol kunt zijn, een trendy wooninrichting hebt of dat je ook een goede ouder bent etc.

Door jezelf te vergelijken met andere mensen (en te denken dat je je moet bewijzen voor anderen) belemmer je jezelf in wie je bent en beschadig je steeds opnieuw je zelfvertrouwen. Een Chinees gezegde zegt: Spanning is wie je denkt te moeten zijn – Ontspanning is wie je bent.

Jezelf vergelijken met anderen kost een enorme hoeveelheid energie. Jezelf vergelijken met anderen berooft je van geluk. En daarom ben ik er mee gestopt. Wil jij dat ook? Ik deel graag de lessen die ik heb geleerd.

 

1. Laat gaan wie jij denkt te moeten zijn.

Jij hebt een unieke mix van talenten, levenslessen, wijsheden, interesses en passies. En met die unieke mix kun jij dingen doen die vooral bij jóu passen. Die ander heeft een ander unieke mix en is daardoor in bepaalde zaken nu eenmaal meer getalenteerd dan jou. En tegelijkertijd is hij/zij minder goed in andere zaken waar jij heel goed in bent. We zijn geen gekloonde schapen!

Accepteer dat je niet alles hebt of kunt zoals je het liefst zou willen. Accepteer je niet-perfecte uiterlijk, accepteer je “mindere” kanten. Want weerstand tegen jezelf voedt onzekerheid en blokkeert je zelfvertrouwen. En waardeer jouw kwaliteiten. Kijk naar de dingen die je wél hebt en wel goed kunt en kijk ernaar met liefde. Kijk ook naar jezélf met liefde. Jij bent jij. Jij bent uniek!

Hoe gaat dat in de natuur? Een bloem probeert niet op een andere bloem te lijken. Hij bloeit gewoon!

 

2. Met wie jij je ook vergelijkt, je kent nooit het volledige verhaal.

Ieder mens verdeelt zijn aandacht anders en stelt andere prioriteiten. Sinds ik ondernemer ben vergelijk ik mezelf wel eens met andere ondernemers. Ik voel dan de neiging tot jaloezie omdat bij sommige ondernemers alles van een leien dakje gaat, de opdrachten stromen bij hen binnen. Wat een goede babbel hebben ze, geen wonder dat ze veel succesvoller zijn dan mij, is al snel mijn gedachte.

Wat mij helpt in een dergelijke situatie is de gedachte aan het spreekwoord “Niet alles wat er blinkt is goud”. Schijn kan bedriegen. Mensen doen zich soms veel beter en mooier voor dan de werkelijkheid is. En nog veel belangrijker: Wat zegt succesvol zijn over de mate van iemands levensgeluk? Wat bepaalt iemands levensgeluk? Ik heb mensen gekend die een heel succesvol bedrijf runden. Al hun tijd en energie stopten ze in het bedrijf. Tijd om het verdiende geld te besteden aan andere dingen hadden ze echter niet. Wel kwam hun vermogen goed van pas toen ze beide ziek werden en er allerlei dure hulpmiddelen aangeschaft konden worden waarmee ze nog een korte tijd konden genieten van hun leven.

Voor mij bepaalt het bedrijfssucces niet in hoofdzaak de mate van mijn levensgeluk, het levert er wel een bijdrage er aan. Voor andere ondernemers kan dat best anders zijn. Ieder maakt zijn eigen keuzes over de mate waarin en waaraan je tijd en aandacht besteedt aan datgene wat jouw leven waardevol maakt.

Wanneer je anderen vaak mooier/slimmer/slanker/leuker/grappiger/sterker/succesvoller dan jezelf vindt is dat jouw deel van het verhaal. Komt het wel eens in je op dat die ander dat misschien ook wel over jou denkt? Wat is het soms lastig om je eigen “zegeningen” te benoemen terwijl een ander er moeiteloos 5 van jou opnoemt. Tel je zegeningen en bekijk wat je allemaal hebt in het leven om blij over te zijn, trots op te zijn of dankbaar voor te zijn.

 

3. Er is moed voor nodig om jezelf te zijn en je niet te laten afleiden door alle plaatjes die je jezelf en anderen voorspiegelt.

Om moedig te zijn hoef je niet je leven op het spel te zetten. Je bent ook moedig wanneer je je kwetsbaar durft op te stellen. Dan heb je lef. Een tekst van Loesje is: Leven is het meervoud van lef. Een mooie doordenker, maar het woord lef komt daar natuurlijk niet echt vandaan. Het woord “lef” komt uit het Hebreeuws en betekent “hart”.  Door je hart te volgen kun je jezelf en anderen ontmoeten. Door je eigen verbeeldingskracht, creatiekracht, vormingskracht en verbindingskracht te ontdekken en in te zetten kom je dichter bij jezelf. Ja, dat vraagt lef, het vraagt kwetsbaarheid, maar het zal je uiteindelijk veel meer ruimte, energie, contact  en rust opleveren.

Overigens betekent dichter bij jezelf komen niet dat je meer afstand moet nemen van anderen. De natuur geeft ons hiervan prachtige voorbeelden, bijvoorbeeld de boom.  In ons land heeft een boom te maken met verschillende  seizoenen. Tijdens de seizoenen treden er allerlei veranderingen op in de omgeving, zoals temperatuur, hoeveelheid neerslag, mate van zonneschijn. In de verschillende situaties is er steeds een natuurlijke afstemming tussen boom en omgeving: denk aan bestuiving van de bloesem door insecten, verwijdering van schadelijke insecten door vogels, opbrengst van vruchten voor mens en dier. Van deze natuurlijke afstemming van een boom op zijn omgeving kunnen wij mensen veel leren.

 

4. Jezelf met anderen vergelijken kan ook een positief effect hebben.

Vergelijken kan ook op een andere manier. Je kunt naar iemand opkijken om er iets van te leren of je te laten inspireren. Zie hoe die expert in jouw vakgebied te werk is gegaan en laat je door hem inspireren. Zie hoe andere mensen omgaan met bepaalde lastige situaties en leer van hen.

 

Zijn bovenstaande lessen ook nuttig voor jou of roepen ze vragen bij je op?  Laat het me dan weten en neem contact met me op!

 

Inspiratiebronnen:

De moed van Imperfectie – Brené Brown

Egostrippen – Rick van Asperen

 

 

Stop met vergelijken