Nee zeggen….het blijft een lastig thema. Voor volwassenen dan.

Kinderen gaat het verbazingwekkend goed af. Het is vaak één van de eerste woorden die ze kunnen zeggen. Vooral 2-jarigen zijn toppers in weigeren.

Ik zie het momenteel bij mijn lieve 2-jarige kleindochter : Ik ben 2 en ik zeg NEE!

 

Nee zeggen…..wij volwassenen houden er niet van en we associëren het meestal met negativiteit.

Nee zeggen…..het maakt je niet populair, denk je.

Nee zeggen…..je weet dat je het vaker moet doen, maar in de praktijk komt het er niet van.

 

Soms zeg je JA op iemands verzoek en hebt daar tien minuten later al weer spijt van hebt omdat je er eigenlijk helemaal geen ruimte voor hebt. Herkenbaar? Wat hield je tegen: de blik van afkeuring, teleurstelling of misschien zelfs boosheid van de ander?

In een onderzoekrapport las ik dat maar liefst 61% van de Nederlandse vrouwen zichzelf regelmatig wegcijfert voor anderen en altijd lief en aardig gevonden wil worden. 33% geeft zelfs aan altijd direct ja te zeggen. Over mannen zijn nog geen onderzoeksresultaten bekend, maar ook zij schijnen er (in iets mindere mate) last van te hebben.

Het gevolg van dit meegaande gedrag: je bent hartstikke aardig en behulpzaam naar anderen, maar niet voor jezelf. Als je altijd ingaat op de wensen van je omgeving, pleeg je roofbouw op jezelf. Dat kan je op den duur gaan opbreken in lichamelijke of psychische klachten. Een burn-out ligt op de loer.

Hoe kun je dat voorkomen? Door iets af te leren en iets aan te leren:

……..Afleren om onnadenkend Ja te zeggen en

……..Leren om bewust en aardig Nee te zeggen

 

EEN PAAR TIPS DIE JE KUNNEN HELPEN:

TIP 1    Onderdruk je reflex om direct Ja te zeggen

Wees je bewust van je ‘automatisch antwoordapparaat’ en verander je strategie.

Heel nuttig in situaties dat iemand je een verzoek doet op een heel druk moment, aan het eind van een vergadering die al is uitgelopen of bij een verzoek dat je met een hoge mate van urgentie wordt voorgelegd.

TIP 2    Koop tijd

Bijvoorbeeld door te zeggen dat je er even over na wilt denken en dat je erop terugkomt. Door direct een notitie in je agenda te zetten vergeet je die belofte niet en blijf je betrouwbaar voor je omgeving.

TIP 3    Gebruik de vrijgekomen tijd om een goede afweging te maken 

Stel jezelf de vraag of jij op dit moment aan het verzoek kunt en/of wilt voldoen. Neem daarbij altijd het volgende uitgangspunt: Als je ‘ja’ wilt zeggen tegen dingen die écht belangrijk voor je zijn, dingen die je wilt doen of leren, moet je ‘nee’ zeggen tegen dingen die je daarvan afhouden.

TIP 4    Ja zeggen en iets terug vragen

‘Dat wil ik wel voor je doen, als jij alle informatie ervoor alvast verzamelt?’

‘Ik wil het wel samen met je doen’.

 

HEB JE BESLOTEN OM NEE TE GAAN ZEGGEN:

TIP 5    Realiseer je dat je geen ‘nee’ zegt tegen de persoon, maar tegen dat wat hij of zij jou van je vraagt

Dat maakt het ‘nee’ zeggen minder intens.

TIP 6    Kies voor de beste NEE-optie

Afhankelijk van de situatie kun je kiezen uit verschillende Nee-opties. Een paar voorbeelden:

  • De uitstelvariant: ‘Ik heb daar nu écht geen tijd voor, maar voel je vrij om er in de toekomst op terug te komen.’

Deze manier is geschikt voor jou als je echt moeite hebt met het weigeren van de vraag. Door uitstel te vragen, geef je in elk geval aan dat je nu geen ruimte hebt. Bovendien leg je de actie weer terug bij de ‘vrager’. Door deze variant te gebruiken, kom je niet bot over en filter je de vragers er uit die alleen maar vragen uit directe noodzaak of gemakzucht.

  • De doorverwijzing: ‘Ik ben niet gekwalificeerd om te doen wat je van me vraagt, maar heb wel iets voor je waar je misschien verder mee kunt’.

Denk bijvoorbeeld aan verstrekken van informatie, lectuur of naar andere personen die meer bekend zijn in het vakgebied.

  • Benoem de sociale kaart: ‘Als ik jou help, moet ik anderen teleurstellen’. ‘‘Als ik jou daar nu mee help, betekent dit dat ik ……. moet laten liggen en dat wil ik niet’

Geef aan wat de consequenties voor andere collega’s zullen zijn als je ‘ja’ zegt.

Datzelfde geldt natuurlijk voor thuis. Wil je partner graag dat jij nog even de boodschappen doet en vanavond kookt, geef dan aan dat je de kinderen dan niet naar voetbaltraining of zwemles kunt brengen en dat dat teleurgestelde gezichtjes oplevert.

  • Stel voorwaarden

Vind je het toch nog een stap te ver om heel direct ‘nee’ te zeggen? Zeg dan ja en stel er voorwaarden bij. Bijvoorbeeld: Ja, ik wil oppassen, maar alleen incidenteel.

Of: Ja, ik wil je helpen met schilderen, ik kan je daar deze week maximaal 1 dag mee helpen.

    

LAATSTE ÉN BELANGRIJKSTE TIP 

 Houd altijd het volgende in gedachten:

 

 

Nee zeggen