Wat neem je mee?

Als je op reis gaat pak je je koffer in. Afhankelijk van wat voor soort reis het wordt pak je zorgvuldig de kleren en spullen in die jij nodig hebt. Jas mee? Dat ligt er aan… Is het warm en droog in het gebied waar je heen gaat? Gaat je werk tijdens je verblijf elders gewoon door? Dan gaat waarschijnlijk de laptop mee. Wordt het een wandelvakantie, dan vergeet je natuurlijk niet je fijne wandelschoenen.

Stel je eens voor dat je op het vliegveld de verkeerde koffer van de bagageband pakt. De koffer lijkt precies op die van jou, maar bij de eerste blik in je koffer zie je dat dit niet jouw koffer is. Zou jij net als ik niet als een speer alles inschakelen om je eigen koffer terug te krijgen? Je wilt toch niet leven uit andermans koffer…….? Met veel te kleine schoenen of kleren die je helemaal niet passen en die ook helemaal niet passen bij jouw persoonlijkheid? Die schoenen zouden trouwens op den duur flink gaan wringen en pijn opleveren.

Vergelijk dat eens met de gaven en talenten die jij bij je geboorte hebt gekregen. Die je als het ware in je koffertje voor het leven hebt mee gekregen. Je hebt ze ontvangen om te gebruiken. De kofferinhoud is bedoeld om uit te pakken!

In mijn praktijk zie ik geregeld mensen die al jaren uit andermans koffer leven. Mensen die geen voldoening uit hun werk halen. Ze slepen zichzelf iedere dag naar hun werk. Ze zijn niet gemotiveerd of zelfs niet in staat om de basisvaardigheden van hun werk uit te voeren. Dat kost een hoop energie! En wat levert het op? Knellende tenen………..

Hun eigen koffertje staat wellicht al jaren op zolder, maar ze leven uit die andere, grote koffer, die bij iemand anders hoort. Daar liggen soms goedbedoelde adviezen van ouders en leraren aan ten grondslag. Of ze hebben zelf, bij het maken van keuzes eerder in hun leven, vooral gelet op wat vrienden gingen doen en pasten zich daarbij aan.  Of hun motivatie om destijds die keuze te maken lag op een ander vlak dan werkplezier.

De remedie is: Neem je eigen koffer en pak die uit, tot op de bodem. Dat vraagt ook energie, maar het is de moeite waard!  Want het brengt je van zelfinzicht naar werkgeluk.

Uit welke koffer wil jij leven?

 

 

 

Ik ga op reis en ik neem mee