In creatieve workshops die ik geef aan volwassenen valt het me op dat mensen graag eerst een voorbeeld willen voordat ze iets maken. Of dat ze achteraf de waarde van hun creatie afmeten aan de creatie van de ander.  “Ik ben niet zo creatief….” hoor ik vaak zeggen.

Hoe anders is dit bij kinderen…..

Mijn kleindochter van 2 jaar vindt het  leuk om te tekenen en te schilderen. Interessant vind ik het om te zien hoe enthousiast en spontaan zij haar streken op het papier zet, zonder daarbij een oordeel te hebben over wat zij heeft gemaakt.

Een jong kind denkt niet na over wat, waarom en hoe hij iets vorm geeft. Of het mooi is of klopt met de werkelijkheid, dat is niet van belang.  Zijn tekening hoeft niet te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het tekent wat er in hem opkomt, wat er op dat moment in hem leeft en geeft er pas later een betekenis aan, die vervolgens ook weer kan wijzigen. Die ene dikke rode streep ziet en benoemt mijn kleindochter het ene moment als Oma en even later is diezelfde rode streep in haar ogen Beau, onze hond. Wát een creatieve vrijheid. Heerlijk!

“Ik ben niet zo creatief” is eigenlijk een vreemde uitdrukking, want er bestaan geen creatieve of oncreatieve mensen. Wel is er onderscheid te maken tussen mensen die hun creativiteit gebruiken en mensen die dat niet doen. Het kan je wel ontbreken aan moed om de kracht van vrije creativiteit toe te laten, om buiten de gebaande paden te treden op het gebied van waarnemen, denken en doen. Creatief zijn is niets minder dan vrij zijn van vooroordelen, angsten en verwachtingen.

Wil jij creatiever worden?

Vraag jezelf dan eerst af of je creativiteit durft toe te laten zonder jezelf daarbij voorwaarden op te leggen. Net zoals kinderen dat doen: iets laten ontstaan wat er in je opkomt, zonder het te meten aan iets of iemand anders, zonder er een oordeel over te geven. Luisteren naar wat er in jezelf leeft en daar vorm aan geven. Of het nu is in de vorm van een tekening of een andere ruimtelijke vormgeving, of in het benoemen en opschrijven van woorden voor een idee of gedachte.  Als het echt belangrijk is komt de betekenis van je creatie vanzelf als een inzicht naar boven.

Wat is het nut daarvan?

Toelaten van creativiteit kan je helpen, ook in je dagelijks leven, om zelfbewuster en liefdevoller naar jezelf en naar anderen te zijn. Het doet je meer openstaan voor het onbekende, waardoor je makkelijker (onbewuste) patronen kunt doorbreken of sneller oplossingen buiten de gebaande paden zoekt.  En uiteindelijk geeft het je meer zelfvertrouwen.

Wat houdt je tegen?

Eén van de dingen die ons mensen kan belemmeren in het uiten van creativiteit is ons vergelijkingsmechanisme.  We hebben eerst een voorbeeld nodig om iets te maken. We dwalen maar al te snel af van ons eigen pad om te kijken waar anderen mee bezig zijn. In mijn vorige blog: Stop met vergelijken schreef ik hier ook over.

Dit vergelijkingsmechanisme loslaten gaat niet zomaar, het vraagt voortdurend aandacht. Wellicht helpt het je als je bedenkt  dat creativiteit dé manier is waarop jij jouw originaliteit kunt uiten. Creativiteit is hét middel om te tonen dat jij de wereld iets te bieden hebt dat volstrekt origineel is en met niets te vergelijken valt.

Creativiteit is loslaten

Creativiteit wordt al snel gekoppeld aan kunst. Maar dat is maar één manier om creatief te zijn. Je kunt ook creatief leven. Dat betekent dat je mogelijkheden en kansen ziet en die aangrijpt, of dat je met nieuwe oplossingen voor oude problemen komt. In alle gevallen heeft creativiteit te maken met loskomen van vastgeroeste patronen. Soms heb je een beetje lef nodig om gewoonten of denkbeelden te doorbreken.

Eigenlijk gaat creativiteit dus over loslaten. Vrij zijn van vooroordelen, angsten, verwachtingen, vaste patronen.  Als je vrij creëert, zomaar laat ontstaan wat er in je opkomt, gebeuren er bijzondere dingen. Je ervaart meer ontspanning in je leven en minder stress. Je leert steeds beter te luisteren naar wat er in jezelf leeft.

Ruimte geven

Beschouw je creativiteit als iets wat je doet als je tijd over hebt? Dan zul je er waarschijnlijk nooit ruimte voor maken. Geef je, net als het kind, ruimte aan je creatieve vrijheid dan kun je momenten hebben dat je, zonder dat je er op dat moment mee bezig bent, er ineens een inzicht of oplossing naar boven komt voor iets waar je last van hebt. Mij overkomt dat soms als ik een ontspannen fietstocht maak of wanneer ik aan het tuinieren ben, of onder de douche sta. Herken jij dat?

Wil je creatiever worden? Durf dan kwetsbaar, onervaren en imperfect te zijn en leer met een frisse en onbevangen blik optimaal te profiteren van wat je aan creativiteit in je hebt.

Oefenen

Je kunt hiermee zelf gaan oefenen in je dagelijkse leven.

  • Door open te staan voor verschillende antwoorden of oplossingen voor een bepaald probleem. Door langer en aandachtiger gebruik te maken van je waarnemingsvermogen zie je soms meer of andere zaken, terwijl de situatie hetzelfde blijft.

Ter illustratie: Observeer onderstaand plaatje eens wat langer in plaats van er een vluchtige blik op te werpen. Neem de tijd.

Je kunt dan behalve een blokje in de hoek van het grote blok ook ineens een heel ander plaatje gaan zien (het kleine blok wordt in het grote blok uitgesneden). En misschien zie jij nog een heel ander plaatje verschijnen.

  • Een heel andere manier om te oefenen met je vrije creativiteit is Intuïtief Schilderen. In het najaar wil ik een aantal  workshops (van 1 dagdeel) organiseren over Intuïtief Schilderen. Er zijn verschillende thema’s zoals: Stellen van grenzen / Jouw persoonlijke behoeften/ Stil verdriet

Heb jij belangstelling voor één of meerdere van deze workshops of wil je er meer informatie over? Neem contact met me op via mijn contactpagina.              Heb jij nog een ander thema dat je daarbij graag wil gebruiken laat het me dan ook weten.

 

Your mind is like a parachute. It only works when it’s open

Frank Zappa

 

Hoe word ik creatiever?