http://https://www.youtube.com/watch?v=XZiNVGA78kA

Ik weet niet hoe jij dat hebt, maar ik heb nogal eens de neiging om snel een waardeoordeel  te koppelen aan bepaalde situaties of  een eigen interpretatie te geven aan bepaalde gebeurtenissen. Wat zijn we soms snel met het plakken van labels als: Heb jij even geluk. Wauw… jij treft het. Bofkont. Wat een pech. Het zit jou ook nooit mee hé? Nee hé…dat overkomt mij weer. Ik heb ook altijd pech….

Herken je dat? We plaatsen gebeurtenissen in de hokjes Geluk of Ongeluk en beoordelen ze als goed of slecht. Maar wat maakt een gebeurtenis goed of slecht?

 

Er is een oud verhaal uit de Chinese traditie dat ons er aan herinnert dat we vaak veel te snel en te ver doordenken en betekenis geven aan een bepaalde gebeurtenis en dat het wellicht beter is om bij het heden te blijven. Want uiteindelijk geldt dat niemand weet wat morgen brengt.

Dat oude verhaal kwam het afgelopen jaar een aantal keren via verschillende kanalen op mijn pad. En steeds weer spreekt het verhaal mij aan. Deze video van TED-talk start Heather Lanier ook met het bekende verhaal en vervolgens vertelt zij hoe zij leerde om de wijsheid uit het verhaal toe te passen in haar leven. Ik deel het graag omdat ik denk dat de 13 minuten die je hier voor vrij wilt maken je veel kunnen opleveren.

Waarom het mij aanspreekt? We oordelen en beoordelen situaties vaak, bewust en onbewust, en in veel gevallen onnodig en ook nog onjuist. Wat een overbodige ballast in ons hoofd. Dat wil ik wel veranderen, jij ook?

Heather Lanier laat in haar persoonlijk verhaal zien dat het mogelijk is om vooroordelen over wat goed of slecht is, over wat geluk of ongeluk is, los te laten. Het verhaal leert ons te reflecteren op onze overtuigingen over wat een leven goed of slecht, gelukkig of ongelukkig, maakt. Het laat zien dat we vaak kiezen om ons wanhopig op te sluiten in de tragiek van de situatie terwijl de werkelijkheid soms veel flexibeler is en veel te leren geeft.

 

Wat is geluk, wat is ongeluk ? Uiteindelijk geldt dat niemand weet wat morgen brengt, dus…wie zal het zeggen?

‘Goed’ en ‘Slecht’,  Geluk en Ongeluk, het zijn labels die ons belemmeren om situaties met een open blik te bezien.  Het is het label dat wij zelf ergens op plakken wat maakt dat we iets als positief of negatief ervaren.

Iets wat het label ‘slecht’ krijgt ís niet slecht. En een situatie die het label ‘goed’ krijgt ís niet ‘goed’. Iets IS er gewoon. En de wereld is voortdurend in beweging. Wat op het ene moment een probleem lijkt te zijn kan, zodra er iets veranderd in de situatie, spontaan veranderen in een nieuwe mogelijkheid.

Het verhaal van Heather Lanier daagt ook uit om te stoppen met te focussen op wat “normaal” is, op “hoe het zou moeten zijn”. Het verhaal daagt uit om in plaats van te kijken “wat en hoe het zou moeten zijn” te gaan kijken naar wat er werkelijk is, wat zich aandient en dat met openheid en nieuwsgierigheid te observeren.

 

Ik besef me heel goed dat er situaties in een leven zijn waar dit heel moeilijk is en waar het niet zomaar lukt om de situatie met openheid en nieuwsgierigheid te observeren. Deze blog is beslist ook niet bedoeld om alles wat je overkomt in het leven te bagatelliseren.

Maar toch….

In veel gevallen heb je invloed op hoe en in welk hokje je een gebeurtenis indeelt. Het is het label wat wij zelf plakken wat maakt dat je iets als positief of negatief ervaart. Jij hebt grote invloed op jouw eigen ervaring en gevoel ergens bij.

Voordat je een oordeel geeft over een gebeurtenis, bedenk dan dat je nog niet kunt weten of de gebeurtenis goed of slecht is. Probeer open te staan voor wat zich aandient. Wie weet brengt het uiteindelijk iets moois wat je nooit had kunnen bedenken. ​

 

Je kunt het als iets negatiefs zien dat je tijdens een wandelroute de verkeerde afslag neemt waardoor je wandelroute 5 km langer wordt….maar wat was je verrast en blij dat je nou net op die “extra” kilometers een oude klasgenoot van je trof die je al 30 jaar niet meer hebt gezien!

Je hebt autopech en moet wachten op de wegenwacht. Dat geeft je een mooie gelegenheid om eindelijk die vriendin te bellen die je al maandenlang geleden beloofde om eens samen te gaan lunchen.

Mijn zoon stuurde deze zomer een foto van de plaats op de camping waar ze als gezin hun tent hadden opgezet. Mijn eerste reactie was: Oei…geen beste plaats, veel te dicht bij de rivier, wat gevaarlijk voor die kleine meisjes….. Bij terugkomst hoorde ik van hen hoe blij ze waren met de mooie plaats aan het water. Wat een welkome verkoeling had het gebracht. Als ouders waren ze alert, maar de kleine meisjes hadden geen moment de neiging gehad om er alleen naar toe te lopen en het was voor kinderen helemaal niet zo eenvoudig om bij het water te komen.

Iets kan slecht lijken en kan toch goed uitpakken, bijvoorbeeld je baan kwijtraken. Dankzij het budget voor een loopbaantraject dat je mee kreeg bij je ontslag kwam jij er achter waar jouw passie ligt. En door die passie zichtbaar te maken heb je nu de baan van je leven!

 

Het persoonlijke verhaal van Heather Lanier spoort aan tot:

Loslaten met vasthouden aan Wat-zou-moeten-zijn

Kijken naar Wat-er-is

Openstellen voor Wat-zou-kunnen-zijn

 

Wat heb jij nodig om dat in praktijk te brengen?

 

 

 

 

Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen….