Geïnspireerd door Brené Brown

Het is weer de tijd waarin veel reizen worden gemaakt: avontuurlijke, inspirerende, ontspannen of actieve reizen. Onlangs las ik met veel interesse het boek “De moed van imperfectie” van Brené Brown, hoogleraar en schrijfster, waarin zij schrijft over een heel bijzondere reis. Een levenslange reis: de reis naar een bezield leven. Weet je waarom haar boek mij inspireert? Omdat het gaat over kunnen leven en liefhebben vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent en de impact die dat heeft op de keuzes die je in het leven maakt en hoe je je voelt.

Doorbijten, inschikken en ploeteren

Voordat ik mijn eigen bedrijf startte, had ik een vaste, goed betaalde baan bij de overheid. Op een bepaald moment besefte ik dat het werk mij heel veel energie kostte en mij weinig voldoening (meer) gaf. Doorbijten, inschikken en ploeteren, dat was wat ik deed. Trouw en loyaal blijven aan je werkgever. Ik had immers een contract met mijn werkgever en op grond daarvan had ik de taken uit te voeren die in mijn functieprofiel waren beschreven. En natuurlijk wilde ik dat zo goed mogelijk doen. Want het draait in een arbeidsrelatie niet alleen om basale aspecten als “loon in ruil voor arbeid”. Je hebt ook een zogenaamd psychologisch contract met je werkgever, waarbij het o.a. gaat om waardering en ontwikkelingsmogelijkheden. Die waardering en mogelijkheden ontving ik ruimschoots. Dat maakte het nog lastiger om uit te spreken dat ik niet meer zo blij werd van mijn werk. Ik wilde niet overkomen als een ondankbaar kind.

Werkgeluk

In mijn groeiproces naar volwassene leerde ik wat trouw en loyaliteit is. En ook dat je niet zomaar de moed opgeeft als het even niet zo lekker loopt.

Wat niet in dat leerproces zat waren de antwoorden op vragen als:

  • Hoe ga je om met je gevoelens wanneer je niet (meer) gelukkig bent in je werk? Wanneer je werk al je energie opvreet in plaats dat het je energie en bezieling geeft? Wanneer je iedere avond moe thuis komt en je ’s ochtends niet meer fluitend naar je werk gaat?
  • Hoe ga je om met de conclusie dat je vooral bezig bent om te voldoen aan de voorwaarden die anderen aan je stellen om het keurmerk “goed genoeg” te krijgen?
  • Hoe ga je om met het onvoldaan gevoel dat je niet bezig bent met dingen waar je goed in bent en die je ook het liefste zou doen?

Kortom: met het begrip ‘werkgeluk’ was ik nog niet zo bekend.

Pas veel later zag ik om me heen hoe belangrijk werkgeluk is en wat het ontbreken daarvan met mensen en met organisaties doet. Maar het belang van werkgeluk ging ik vooral zélf ervaren na een belangrijke persoonlijke keuze: mijn vaste en goed betaalde baan, met veel leuke collega’s en prachtige secundaire arbeidsvoorwaarden, opzeggen. Een drastische keuze….. toch heb ik geen spijt.

Eigenwaarde

Want daarna leerde ik, onder begeleiding van een loopbaancoach, eerlijk naar mezelf en mijn natuurlijke kwaliteiten te kijken. Ik leerde los te laten om mezelf te vergelijken met anderen. Ik leerde mezelf te accepteren. En dat gaf toegang om een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, ik ging mijn eigen ”kleurenpalet” ontdekken, waardoor ruimte ontstond voor nieuwe stappen. Zowel privé als op gebied van werk vond ik waar ik echt mijn passie in kwijt kan.

Zo  richt ik mij nu zelf volledig op ontwikkeling van mensen en ondersteun ik hén in hun keuzes voor werkgeluk. Stimuleer ik mensen te zoeken naar mogelijkheden om te veranderen of te vernieuwen en inspireer hen om, met lef en daadkracht, om te gaan met problemen én met kansen die het leven biedt. Dat hoeft niet altijd te leiden tot drastische keuzes, soms leidt het tot ontwikkeling van meer zelfvertrouwen of aanpassing in communicatiestijl.

Zo kunnen mensen vanuit hun eigen unieke kracht groeien en worden wie ze in essentie zijn. Het is fantastisch te zien hoe mensen (weer) tot bloei komen en een nieuwe stap, dichter naar zichzelf toe, durven zetten in hun loopbaan. Daar geniet ik elke keer weer van! Dat geeft mij energie.

Hoe is dat bij jou?

Voor de meesten van ons blijkt het een grote uitdaging te zijn om te geloven dat je nu, op dit moment, al waardevol bent als mens. Dat je niet eerst aan allerlei voorwaarden hoeft te voldoen om goed genoeg te zijn.

Ben jij voortdurend bezig om weg te lopen voor bepaalde aspecten van het leven die niet passen bij wie je denkt te moeten zijn, dan blijf je een buitenstaander in je eigen verhaal en heb je het gevoel dat je jezelf voortdurend moet bewijzen. Dan ben je steeds bezig om een goed gevoel van eigenwaarde bij anderen vandaan te halen door steeds maar weer te presteren, te perfectioneren en anderen te plezieren. Terwijl je een goed gevoel van eigenwaarde alleen bij jezelf kunt vinden.

  • Ken je het groeiende gevoel waarbij je een enorme drang voelt om het leven te leiden dat je graag wilt leiden in plaats van het leven dat je “geacht” wordt te leiden?
  • Voel jij de uitdaging om los te laten wie je denkt te moeten zijn en te omarmen wie je bent?

Dan heb ik een reisadvies voor je: De reis naar een bezield leven. Op die reis kun je leren toewerken naar wat je werkelijk nodig hebt en leren loslaten wat je tegenhoudt. Een mooi avontuur! Het kost je wel wat: kwetsbaarheid. Maar…..kwetsbaarheid is moed!

Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe spannend zo’n avontuur kan zijn, wil ik graag een stukje met je oplopen.

 Wat heb je nodig voor die bijzondere reis?

Voor elke reis, dus ook voor deze, is het van belang dat je de juiste spullen mee neemt.

Om te kunnen leven en liefhebben vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent, is het nodig dat je moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek toekent in je leven, waardoor je s’ ochtends bij het wakker worden denkt: wat ik vandaag ook doe of laat, ik ben goed genoeg. En het betekent dat je    ’s ’avonds bij het naar bed gaan denkt: nee, ik ben niet perfect. Ik ben kwetsbaar en soms bang, maar dat doe er niets aan af dat ik ook moedig ben en het waard ben liefde te ontvangen en erbij te horen.

Moed

Mensen of organisaties gaan (werk)geluk vaak uit de weg, omdat het vraagt om eerlijkheid en kwetsbaarheid van jezelf of van anderen. Kiezen voor (werk)geluk vraagt moed.

 

Compassie

Wanneer je je eigen donkere kant leert kennen kun je, als gelijke, ook aanwezig zijn bij de donkere kant van anderen. Compassie wordt oprecht wanneer we onze gedeelde menselijkheid kennen en erkennen.

Verbondenheid

Er ontstaat verbinding wanneer je je gezien, gehoord en gewaardeerd voelt, wanneer je kunt geven en ontvangen, zonder te oordelen of beoordeeld te worden, wanneer je steun en kracht ontleent aan de relatie.

Een cadeau voor jezelf

Zelf heb ik ervaren hoe waardevol het is wanneer je laat gaan wie je denkt te moeten zijn. Door actief te onderzoeken wat je helpt bij je gelukkig voelen in je werk en je privéleven, zorg je ervoor dat je positieve energie steekt in jezelf. Alleen al dat onderzoek is een cadeau aan jezelf en dat ben je zeker waard!

Gun jij jezelf zo’n bijzondere reis? Neem dan contact met me op via els@everscoaching.nl  of bel me op nummer 06 12902108.

Een bijzondere reis