Net zoals ik geraakt kan worden door de schoonheid van de natuur kan ik ook ontroerd worden bij het horen van een muziekstuk of een lied. Herken je dat?

Ik ervaar het regelmatig, maar er is één lied waar ik onlangs door werd geraakt, zonder dat ik ook maar één woord van de tekst kon verstaan of begrijpen. Vanaf de eerste keer dat ik het hoorde raakte ik ontroerd en het raakt me nog steeds als ik het beluister.

De laatste tijd steeds komt het steeds vaker spontaan op in mijn hoofd. Is het de melodie die mij raakt, de muzikale uitvoering, of is het de combinatie van stemmen: de kwetsbare, maar o zo overtuigende stem van een kind samen met de zware stemmen van volwassen mannen?
Of……is het iets anders?

Een kleine zoektocht op internet leverde meer informatie op over het lied. De titel luidt: Calon Lan. Het is geschreven in het Welsh, een Keltische taal en het werd oorspronkelijk in 1890 geschreven als een hymne. In Wales schijnen er maar weinig mensen te zijn die het lied niet kennen.

Toen ik uiteindelijk ook de vertaling van de liedtekst vond wist ik dat er meer was waardoor ik was geraakt: het lied bezingt nl. een verlangen dat ook mijn persoonlijk verlangen is: een zuiver hart.

Ons hart staat symbool voor dat wat diep van binnen in ons leeft: onze liefde, ons gevoel en onze intenties. En als we deze van binnen naar buiten brengen dan is het belangrijk dat het glashelder, puur en zuiver is. Niet aangetast door verborgen gedachten van eigenbelang, afgunst of machtswellust, maar uitsluitend bedoeld voor verbinding, groei en leven voor alle mensen.

Puur zijn, echt zijn. Net zoals een bron zijn water naar buiten perst dat zo uit de bron omhoog borrelt. Water dat nog niet door allerlei invloeden van buitenaf is vervuild en dat zonder filter gedronken kan worden.
Of zoals een pasgeboren baby, wiens doen en laten nog niet door allerlei invloeden is gevormd, zonder schroom zijn liefde en warmte deelt.
Dát is waar ik naar verlang: voor mezelf en voor ieder ander.

Vanuit dit verlangen wil ik mensen begeleiden die vastlopen en worstelen met onzekerheden, problemen, vragen of twijfels waardoor ze zich beperkt voelen om voluit te kunnen leven. Of het nu in de werkomgeving is of in de thuisomgeving.

Ik loop graag een stukje mee op je pad om uit het dal te klimmen, en je weg vervolgen op de weg van groei en persoonlijke ontwikkeling.

Behoefte aan meer informatie of aan een persoonlijk gesprek? Neem dan contact met me op via het contactformulier of telefonisch 06 12902108.

 

By the way: Ben je benieuwd naar bovenstaand lied: Er zijn meerdere uitvoeringen te vinden op YouTube, maar dit is mijn favoriet. Vanwege de combinatie van stemmen en de prachtige natuurbeelden! Ik zet het volume hierbij graag hoog. De vertaling van de tekst vind je onder aan deze pagina.

En dit is de vertaling van de tekst:

Zuiver hart (Calon Lan)

Ik vraag niet om een luxueus leven,
’s werelds goud of zijn prachtige parels.
Ik vraag om een gelukkig hart, een eerlijk hart, een puur hart.
Een zuiver hart vol goedheid is eerlijker dan de mooiste lelie.
Alleen een puur hart kan zingen, zingen overdag en zingen in de nacht.
Zou ik wereldse rijkdom wensen: het zou allemaal snel zijn vervlogen.
De rijkdommen van een deugdzaam, zuiver hart zullen eeuwige winst dragen.
Avond en ochtend, mijn wens: Naar de hemel opstijgen op de vleugel van het lied.
Voor God, omwille van mijn Verlosser, om mij een zuiver hart te geven.

Calon Lan